„Westhouse Group”, societate cu capital norvegiano-britanic detinuta de „RomReal” (firma norvegiana listata la Bursa din Oslo) intentioneaza sa investeasca, pana in anul 2014, suma de 1,5 miliarde de euro in piata imobiliara din tara noastra, a anuntat Nicoleta Radu, director in cadrul companiei. Domnia sa a precizat, ieri, cu ocazia lansarii oficiale, ca, din anul 2005 cand a fost infiintata, firma a reusit sa achizitioneze circa 1 milion de metri patrati de teren in Bucuresti, Constanta si Brasov, pentru dezvoltarea unui numar de 20 de proiecte imobiliare. Pentru cumpararea acestor terenuri, „Westhouse Group” a investit aproximativ 140 milioane de euro.

Primele proiecte ale companiei sunt reprezentate de trei ansambluri rezidentiale, prevazute cu un total de 540 de unitati locative si 525 de locuri de parcare, ce vor fl construite, incepand din toamna acestui an, in Constanta. “Oasis Residences”, care va fi realizat in orasul Ovidiu, „Central Apartments”, ce urmeaza sa fie dezvoltat in municipiul Constanta si „Corallia Residence”, prevazut sa fie edificat in statiunea Mamaia, sunt cele trei complexuri de locuinte care presupun o investie totala de 50 milioane de euro. Astfel, primul dintre acestea va costa circa 30 milioane de euro, cel de-al doilea este estimat la 12-14 milioane de euro, in timp ce al treilea ansamblu necesita aproximativ 4-6 milioane de euro.

Complexul „Oasis Residences” este alcatuit din zece cladiri cu regimul de inaltime subsol, parter si cinci sau sapte etaje, totalizand 414 apartamente (garsoniere si apartamente cu doua si trei camere) si 385 de locuri de parcare. Proiectul prevede o serie de facilitati pentru locatari, de la piscina si teren de tenis pana la posibilitati de yachting si debarcader, restaurant si teren de joaca pentru copii. Realizat pe o suprafata de teren de 22.000 de metri patrati, ansamblul urmeaza sa fie finalizat in ultima parte a anului 2009.

Cel de al doilea proiect -„Central Apartments” – include 89 de apartamente (garsoniere si mai multe tipuri de apartamente – cu doua si trei camere) si 95 de locuri de parcare. Ansamblul se afla in vecinatatea unui mare complex comercial din Constanta si se intinde pe circa 8.000 de metri patrati. Prevazut cu un singur corp de cladiri cu mai multe scari, proiectul va fi gata la sfarsitul anulul 2008. Regimul de inaltime al imobilului este subsol, parter si sase etaje.

„Corallia Residence” este al treilea proiect ce va fi dezvoltat de „Westhouse”, terenul aferent masurand aproximativ 4.000 de metri patrati. Acest ansamblu este prevazut cu 34 de apartamente unice si 44 de locuri de parcare, realizate intr-o zona exclusivista si sofisticata din Mamaia. Locuintele de vacanta vor fi amenajate intr-o singura cladire dispusa pe subsol, parter si cinci etaje si sunt estimate sa fie finalizate in vara lui 2008.

Suprafetele unitatilor locative executate in cadrul celor trei complexuri incep de la 31 de mp si ajung pana la 120 de mp, preturile osciland intre 50.000 si 120.000 de euro fara TVA, potrivit doamnei Radu. Pretul unui loc de parcare variaza de la 6.000 pana la 10.000 de euro. In momentul contractarii apartamentului, beneficiarii isi pot alege finisajele. Vanzarile vor incepe din luna octombrie.

Din cele 20 de proiecte pe care compania intentioneaza sa le dezvolte pana in anul 2014, patru vor fi demarate anul vittor, doua fiind dezvoltate in Bucuresti si doua in Constanta. Acestea vor aduce pe piata peste 4.500 de noi unitati locative, precum si spatii de blocuri si comerciale. Cele patru ansambluri vor fi terminate in perioada 2011-2012, terenul aferent masurand circa 200.000 de metri patrati.

Compania va livra cate 1.000 de locuinte/an, pana in 2012, urmand ca in anii 2013-2014 sa fie livrate anual cate 1.500 de noi unitati locative. In acest timp, va continua procesul de achizitionare de terenuri. „Westhouse Group” are o experienta de 30 de ani pe piata imobiliara internationala.

Emilia Olescu
(Bursa, 27 septembrie 2007)